Goodluck

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Duurzame productie

Wij werken aan het verbeteren van de situatie van de mensen die onze producten maken in de fabrieken. Op deze manier willen we een langdurige relatie met onze leveranciers opbouwen en de kwaliteit van arbeid verbeteren. 

Onze producten worden voornamelijk gemaakt in Turkije, India en China. Goede arbeidsomstandigheden voor de mensen die aan onze producten werken, vinden wij belangrijk. Als lid van BSCI werken wij – door middel van het uitvoeren van audits en verbeterplannen – aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij onze producenten in deze landen. 

Om daadwerkelijk veranderingen te kunnen maken hebben wij ons producentenbestand met de helft teruggebracht van meer dan 100 leveranciers naar ongeveer 50 leveranciers. Onze collega’s van het design & productie team gaan elk jaar langs bij alle leveranciers en bespreken dan ook ontwikkelingen en voortgang op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en mensenrechten. 

Textiel Convenant

Om een duurzame productie verder te verankeren in onze bedrijfsvoering hebben we in 2017 het Textiel Convenant ondertekend. Een initiatief van de Nederlandse overheid om als sector gezamenlijk extra stappen te zetten in de verduurzaming van arbeidsomstandigheden en materialen. 

Door ons aan te sluiten bij dit convenant kunnen we aansluiting vinden bij relevante projecten en initiatieven van andere bedrijven, overheden en stakeholders in de landen waar we produceren. Zo bereiken we meer voor de textielindustrie dan als bedrijf alleen.

Wij zijn trots dat we het eerste jaar met succes hebben afgerond.  

Code of Conduct

De Code of Conduct is een gedragscode die NINE&Co. heeft opgesteld en waarin staat vastgelegd aan welke standaarden onze producenten moeten voldoen. Tevens beschrijft de Code of Conduct de fundamentele normen en waarden voor al onze stakeholders. Zo hebben wij onder andere vastgelegd hoe onze productie onder goede werkomstandigheden zal moeten worden vervaardigd en hoe er rekening gehouden moet worden met het welzijn van mens, milieu en dier.

De Code of Conduct van NINE&Co. is onder meer gebaseerd op conventies van de International Labour Organization (ILO), de Universal Declaration of Human Rights en de Code of Conduct van de Business Social Compliance Iniative (BSCI).

NINE&Co. stelt de eis dat al haar producenten BSCI, SA8000, WRAP of SEDEX geaccrediteerd zijn en de Code of Conduct mede ondertekenen. De producenten worden tijdens de productie van onze collecties regelmatig gecontroleerd op het naleven van deze gedragsregels.

Duurzame materialen

Een belangrijke manier om onze productieketen te verduurzamen, is het gebruik van duurzame materialen. Aangezien meer dan 80% van onze kleding gemaakt wordt van katoen, zullen we ons de komende 5 jaar richten op duurzaam katoen. Daarmee verminderen we niet alleen het gebruik van water, chemicaliën en pesticides, maar verhogen we ook het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen in onze producten. 

GOTS

Wanneer het katoen gecontroleerd wordt door GOTS, wat staat voor Global Organic Textile Standaard, dan krijgt het de vermelding ‘biologisch katoen’. Katoenboeren met deze certificering zijn nu te traceren waardoor we als opdrachtgever een transparant beeld krijgen van hun productieproces. We kunnen daarom met zekerheid zeggen dat de katoenvezels zijn geproduceerd volgens de richtlijnen die de GOTS stelt. 

Een GOTS certificering gaat alleen over de vezel, dit is anders dan het GOTS label. We onderscheiden twee maten: ‘biologisch katoen’ of ‘Made with organic’. Wordt er gesproken over ‘biologisch katoen’ dan bestaat een kledingstuk voor minimaal 95% uit biologische vezels. Wordt er gesproken over ‘Made with organic’ dan bestaat het kledingstuk voor minimaal 70% uit biologische vezels.

Het GOTS keurmerk, en dus het logo van GOTS, mag alleen gebruikt worden wanneer alle takken van het productieproces GOTS gecertificeerd zijn. Dus zowel de katoenboer, de garenspinner als de producent moeten voldoen aan de strenge eisen van deze internationale richtlijnen. 

De belangrijkste punten op een rijtje:

Better Cotton Initiative

In 2018 is NINE&Co. lid geworden van het Better Cotton Initiative (BCI). Ons doel is om in 2022 50% van ons niet-biologische katoen via het Better Cotton Initiative-systeem in te kopen. 

BCI is een samenwerking tussen ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en het bedrijfsleven, waarbij er bepaalde eisen worden gesteld aan de productie van het katoen.

De katoenboeren bepalen zelf welke manier van duurzaam telen het beste bij hen past. Op deze manier worden het verduurzamen van het productieproces steeds verder ontwikkeld door het delen van ervaring. De belangrijkste pijler voor de BCI is een verantwoord sociaaleconomisch milieu.

De BCI helpt katoenboeren om op een betere manier te verbouwen, wat kan leiden tot meer oogst en dus meer omzet. Hierdoor kunnen ze beter zorgen voor hun personeel en meer investeren in een gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast helpt de BCI om het productieproces te verbeteren door het verminderen van water- en energiegebruik, met als eindconclusie minder schade aan het milieu.

De BCI heeft een aantal regels opgesteld waarop gecontroleerd wordt. Indien het katoen voldoet aan deze regels dan mag op het label ‘Member of Better Cotton Initiative’ gebruikt worden.

Dieren welzijn

NINE&Co. committeert zich sinds haar oprichting aan hoge normen voor dierenwelzijn. Wij zijn van mening dat dieren met zorg, respect en waardigheid behandeld moeten worden. Ons dierenwelzijnsbeleid brengt onze inspanningen samen en onderstreept onze sterke toewijding aan hoe dieren worden behandeld in onze toeleveringsketen. 

nl_NLDutch